Hoe energie besparen?

Met de huidige hoge energieprijzen, staat energie besparen bij veel mensen bovenaan hun agenda. De goedkoopste energie is nog steeds die welke je niet verbruikt. Dat is ook de eerste stap van de zogenaamde Trias Energetica voor een duurzaam ontwerp:

  1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan: dat kan bv door een compacte gebouwvorm te kiezen of door de buitenschil goed te isoleren;
  2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie; bijvoorbeeld door installatie van zonnepanelen of een zonneboiler.
  3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van (fossiele) energiebronnen om in de resterende energiebehoefte te voorzien; bijvoorbeeld door lage temperatuurverwarming (bv. d.m.v. vloerverwarming) of de plaatsing van een warmtepomp.

Om het energieverbruik te beperken, is het aangewezen om je huis goed te isoleren. Onderstaand overzicht toont waar de grootste besparingsmogelijkheden liggen:

Meer informatie over premies die je daarvoor kan bekomen vind je verderop.

Naast isoleren is het ook belangrijk om luchtdicht te bouwen, maar vergeet daarbij uiteraard niet om de nodige ventilatie te voorzien! Problemen ten gevolge van een gebrek aan ventilatie, kwamen in een van mijn vorige nieuwsbrieven al aan bod.

Heb je daarbij advies nodig van een specialist, neem dan zeker contact op.