
Hoe kies ik een architect ?
Bij de keuze van een architect moet u op verschillende zaken letten :
+ Op basis van de door u gewenste stijl kan u op zoek gaan naar referenties van architecten.
Volgende websites kunnen daarbij een hulp zijn :
https://www.zoekeenarchitect.be/
https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/extra/interactie-inspiratie/huizen-kijken/
Ook initiatieven als “Mijn huis, mijn architect” en de “Vlaamse Renovatiedag” zijn uitstekende gelegenheden om kennis te maken met het werk van architecten.
Informeer ook eens bij vrienden of familieleden die recent een woning gebouwd of verbouwd hebben. Zijn zij tevreden over hun architect ?
Als u in uw buurt een huis ziet dat u leuk vindt of een geslaagde renovatie, neem dan contact op met de eigenaars en informeer naar hun ervaringen met hun architect (en hun aannemers).
U kiest best een architect die feeling en ervaring heeft met de bouwstijl die u wenst. Een architect die enkel moderne woningen ontwerpt contacteren voor een fermette heeft weinig zin. U gaat toch ook niet naar een oogarts als u tandpijn hebt ?
+ Ook de afstand tot de werf is een belangrijk criterium. Of denkt u dat een architect uit Gent een kleine verbouwing in de Kapellen even goed kan/zal opvolgen als een architect uit de buurt ? Een lokaal architect is daarenboven beter vertrouwd met het plaatselijk gemeentebestuur en kent wellicht betrouwbare en betaalbare aannemers uit de omgeving.
+ Op basis van deze criteria selecteert u één of enkele architecten met wie u een eerste gesprek aangaat. Dat is meestal gratis. Enkele aandachtspunten daarbij zijn : bevalt zijn/haar aanpak u ? Voelt u zich bij hem/haar op uw gemak ? Is er een klik ? Per slot van rekening zal u gemiddeld anderhalf tot twee jaar moeten samenwerken voor wat bij veel mensen de belangrijkste investering uit hun leven is !
+ Tijdens zo’n gesprek moet u zeker informeren naar het takenpakket dat de architect voor zijn rekening neemt : beperkt hij zich enkel tot het tekenen van de plannen en het (wettelijk verplichte) toezicht of staat hij u ook bij met de keuze van aannemers ? Hoe volgt hij uw budget op ? Kan hij ook de (eventuele) stabiliteitsstudie verzorgen en de EPB-verslaggeving of moet u daarvoor beroep doen op derden ?
+ Vraag gerust ook naar het ereloon dat hij aanrekent : hanteert hij een percentage op de bouwkosten (m.a.w. hoe duurder de werken, hoe meer hij verdient, wat niet aanzet tot een budgetvriendelijk ontwerp), een uitvoering in regie op basis van een uurloon (enkel aan te raden voor kleine opdrachten of voor een verkennende voorstudie als er nog te veel onzekerheden zijn om een vast ereloon te kunnen bepalen) of hanteert hij een forfaitair ereloon, zodat u vooraf weet waar u aan toe bent ? Maar beknibbel zeker niet op zijn ereloon. Als u een zware operatie moet ondergaan (u bevrijden van de baksteen in uw maag bv.) wenst u toch ook de beste chirurg en niet de goedkoopste ?