Sociale appartementen “De Zwarte Arend” te Stabroek

Bouwbedrijf Wienen heeft eind april de bouwwerken voor sociale appartementen en studio’s voor begeleid wonen aan de Dorpsstraat te Stabroek - op het terrein waar vroeger de bekende motorzaak “De Zwarte Arend” gevestigd was – opgeleverd.

De stabiliteitsstudie voor dit project werd uitgevoerd door Sibbex + uit Hoogboom en de studie van de technieken door Thermo-Service uit Wilrijk. Opdrachtgever is de sociale woningbouwmaatschappij “De Ideale Woning cv” uit Berchem.

Voorgeschiedenis

Het project kende een lange voorgeschiedenis. De eerste schetsen dateren reeds uit 2006 en sloegen enkel op het perceel tussen De Zwarte Arend en optiek Tessens. Aanvankelijk zouden er 5 sociale appartementen met bijhorende garages worden opgetrokken. Toen kreeg de Ideale Woning echter de kans om ook het leegstand pand van de vroegere motorwinkel aan te kopen. De plannen werden vervolgens aangepast naar 8 appartementen met bijhorende garages. Vervolgens kwam de vraag van Rotonde vzw (voorheen “De Vluchtheuvel”) om in het gebouw een aantal studio’s onder te brengen voor begeleid wonen van mensen met een beperking, evenals een sociale ruimte waar deze mensen tewerk gesteld zouden kunnen worden. Opnieuw dienden de plannen hieraan aangepast te worden. Dat resulteerde in een ontwerp voor 4 sociale appartementen, 7 studio’s voor begeleid wonen, 4 garages, een fietsenberging, een sociale ruimte en enkele ondersteunende lokalen. Ondertussen waren we al in 2010.

Parallel was reeds een aanvraag ingediend om de bestaande gebouwen te slopen. De afbraakwerken werden in de loop van 2010 uitgevoerd. Aansluitend kon Ovam de vrijgekomen terrein inspecteren op eventuele vervuiling.

Eind 2011 kreeg het bouwproject groen licht van de VMSW. In  2012 kon de bouwaanvraag ingediend worden bij de gemeente Stabroek en werd vervolgens het aanbestedingsdossier opgemaakt. Eind 2012 werd de bouwvergunning afgeleverd. In januari 2013 werd het project openbaar aanbesteed, waarbij de firma Wienen uit Zutendaal als voordeligste inschrijver uit de bus kwam. In september ’13 gaf de WMSW zijn goedkeuring, zodat de gunning kon gebeuren. In samenspraak met de aannemer werd besloten om begin februari ’14   met de bouwwerken te starten. De werken werden netjes binnen de vooropgestelde termijn van 400 kalenderdagen voltooid.

Materialen

Voor de gevels werden naast een lichte en een donkere gevelsteen (resp. appelbloesem en grijs mangaan van Nelissen) ook Cedral-sidings van Eternit in dezelfde tint als de lichte gevelsteen gebruikt. Voor het buitenschrijnwerk werden grijze aluminiumprofielen toegepast.

De hellende daken werden bekleed met zwarte Migeon Vauban pannen van Koramic. Op de vloeren van badkamers, keukens en gemeenschappelijke delen werden tegelvloeren geplaatst. De studio’s, slaapkamers en woonkamers werden afgewerkt met een zachte vloerbekleding (linoleum, rubber).

Indeling

Het gebouw beschikt naast 7 studio’s en een gemeenschappelijke living voor begeleid wonen ook over 4 appartementen met één of twee slaapkamers en over een sociale ruimte die als herstelatelier uitgebaat zal worden. Zowel de studio’s als de sociale ruimte werden verhuurd aan de Rotonde vzw (Vluchtheuvel) een organisatie voor begeleid wonen van volwassenen met een beperking.       

De appartementen en de studio’s aan de achterzijde beschikken allen over een zuidwaarts gericht terras of een balkon.

Achter het gebouw bevinden zich nog 4 individuele garages en een fietsenberging.

De appartementen zullen individueel door de Ideale Woning verhuurd worden.

De bewoners van de studio's hebben vanaf half mei hun intrek genomen. De huurders van de appartementen zullen snel volgen. 

Ideale Woning te Stabroek : situatie voor de afbraakwerken Ideale Woning : situatie voor de afbraakwerken Ideale Woning : toestand na de afbraakwerken Ideale Woning : toestand na de afbraakwerken Het eindresultaat : de voorgevel  De achtergevel Keuken van één van de dakappartementen

De officiële opening van het gebouw mocht op heel wat belangstelling rekenen, ook van de pers

Dirk De Kort, voorzitter van De Ideale Woning Rik Frans, burgemeester van Stabroek De keuken van de sociale ruimte kwam goed van pas Een van de bewoonsters toont trots haar studio De keuken van de gemeenschappelijke living

Ook de Bouwkroniek publiceerde een artikel over dit project.