Sleutel-op-de-deur : enkele bedenkingen

            Meer en meer mensen doen voor de bouw van hun woning beroep op een “sleutel-op-de-deur”-firma. Slechts één aanspreekpunt, een vaste prijs en een vaste termijn lijkt een ideale manier van bouwen. Maar is dat wel zo ?

            Werken met een “sleutel-op-de-deur”-firma lijkt inderdaad alleen maar voordelen te hebben : ze begeleiden u van A tot Z en nemen u alle zorgen uit  handen. U hoeft zelf geen architect meer te zoeken, evenmin als een stabiliteits-ingenieur, een EPB-verslaggever, een veiligheidscoördinator etc.

            Ook bij eventuele problemen is er maar één aanspreekpunt, zodat die zijn verantwoordelijkheid niet van zich af kan schudden door naar de architect of een andere aannemer te verwijzen.

            De aannemer zorgt in veel gevallen ook voor een architect. Vaak maakt die zelfs een gratis voorontwerp op en krijgt u van de aannemer een vrijblijvende offerte. U hoeft pas een contract te ondertekenen als alles naar uw wensen is zodat u vooraf weet wat u zal krijgen. Kan het nog beter ?        Wanneer we één en ander echter wat meer in detail bekijken dient dit toch gerelativeerd te worden.

            Een voorontwerp op maat denkt u ? Vergeet het maar : meestal vertrekken dergelijke firma’s van een aantal type-modellen waaruit u kan kiezen. Uiteraard wordt het ontwerp aan uw wensen aangepast: een dubbele garage ipv een enkele, een iets grotere woonkamer etc. Maar het is zoals een kostuum uit de confectie : ze kunnen de mouwen wat innemen en de broekspijpen wat verlengen, maar een echt maatpak wordt het nooit !

            Ook een “gratis lunch” bestaat niet. Er draait steeds iemand op voor deze kosten ! En dat bent u ! Al die zogenaamd gratis voorontwerpen vergen immers tijd en dus geld of denkt u dat er nog mensen zijn die echt gratis werken ? U werkt toch ook niet gratis voor uw baas ? Als u na de opmaak van een dergelijk voorontwerp met bijhorende offerte beslist om niet met die firma in zee te gaan, betaalt u inderdaad niets, maar de gemaakte kosten worden ongetwijfeld verhaald op andere bouwers die wel besluiten met die firma te gaan bouwen.

            Vele “sleutel-op-de-deur”-firma’s beschikken over een uitgebreide toonzaal. Vaak hebben ze zelfs één of meer modelwoningen die u kunt bezoeken, zodat u zich een duidelijk beeld kunt vormen van wat de firma te bieden heeft. Maar ook dat kost geldt en moet betaald worden. Als u met die firma in zee gaat, betaalt u daarvan dus een stuk mee.

            Laat u ook niet misleiden : de modelwoningen zijn steeds tiptop afgewerkt, met uiteraard degelijke materialen, een luxueuze keuken en dito badkamer. Wat ze er natuurlijk niet bij vertellen is dat een dergelijke afwerking niet voorzien is in het basis-lastenboek dat ze u samen met hun “gratis” voorontwerp overhandigen. Of denkt u echt dat u voor 5.000 € een luxueuze keuken krijgt en voor 3.000 € een volledig uitgeruste badkamer ? Een bezoek aan een gespecialiseerde keukenbouwer of een toonzaal van een sanitaire groothandel zal u dat snel duidelijk maken !

            Wanneer u een contract getekend hebt en het tijd is voor de keuze van de juiste tegel, de juiste binnendeur, de juiste keukentoestellen en de badkamerinrichting, komt de aap meestal uit de mouw : in het bestek is een standaard tegel voorzien, maar de tegels die ze u tonen vindt u maar niets. Uiteraard kan u voor een andere (lees duurdere) tegel kiezen, mits een prijssupplement. Over dat laatste kan uiteraard niet meer onderhandeld worden, want u bent contractueel gebonden. Dus ofwel kiest u voor een tegel die u niet leuk vindt, ofwel betaalt u een meerprijs, die u wellicht ook niet leuk vindt. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de keuken, de binnendeuren etc. En denkt u echt dat het aantal stopcontacten dat in hun lastenboek voorzien is, volstaat voor een hedendaagse woning ?  Die zogenaamd vaste prijs blijkt in de praktijk dus helemaal niet zo vast te zijn !

            De “sleutel-op-de-deur”-firma stelt meestal ook zelf een architect voor. Wettelijk gezien moet deze onafhankelijk zijn van de aannemer, maar als hij elk jaar tien of meer woningen mag ontwerpen voor dezelfde firma en slechts één maal voor u, wiens belangen denkt u dan dat het zwaarst zullen doorwegen ?

            Een echt onafhankelijk architect daarentegen zal u met raad en daad bijstaan en begeleiden bij de keuze van de overige bouwpartners. Hij zal uw belangrijkste aanspreekpunt zijn bij de bouw of de verbouwing van uw woning. Uiteraard maakt hij voor u wel een ontwerp op maat. De aannemers die u samen kiest, hoeven geen modelwoningen te bouwen, u betaalt dus enkel wat ze voor u bouwen ! Op deze wijze zal u veel meer waar voor uw geld krijgen !