Verbouwing woning Stijn & Kim te Ekeren

In mei 2011 kreeg ik de vraag om advies te verlenen in verband met verzakkingen in een woning te Ekeren. De eigenaars zochten zeer gericht naar een architect met ervaring in stabiliteit & funderingstechnieken. Hun woning zou volgens de overlevering gebouwd zijn in de buurt van een bomkrater uit de tweede wereldoorlog en daar werd bij de bouw van de woning in de jaren 50 nog onvoldoende rekening mee gehouden. 

Omdat de structurele indeling van de oude achterbouw moeilijk aangepast kon worden  werd besloten om deze volledig te slopen en maakte ik een raming op voor het optrekken van een nieuwe achterbouw & het verstevigen van de bestaande fundering. Deze oplossing gaf de eigenaars ook de kans om hun woning doorgedreven te isoleren en alle technieken te vernieuwen.In het voorjaar 2012 besloten de eigenaars met de werken door te gaan en kreeg ik de opdracht om hiervoor de nodige plannen op te stellen. Eind december werd de bouwvergunning verleend.

In het voorjaar van 2013 konden de eigenlijke werken starten. Voor de stabiliteitsstudie van de nieuwe fundering deed ik een beroep op ir. Marc Van den Branden van studiebureel Sibex + uit Kapellen. Voor het verstevigen van de bestaande fundering en voor de fundering van de nieuwe achterbouw werden in de grond gevormde groutpalen gebruikt.

Naast de funderings- & ruwbouwwerken werden enkel het buitenschrijnwerk, de chapewerken en een deel van de elektrische installatie door aannemers uitgevoerd.De overige werken nam de eigenaar voor eigen rekening die hiervoor vooraf zelfs enkele cursussen ging volgen.

Zelf verbouwen vergt uiteraard heel wat tijd, zeker in combinatie met een drukke job en een gezin. Maar uiteindelijk zijn (ongeveer) alle werken toch af geraakt. En het resultaat mag gezien worden! 

De achtergevel voor de werken De vloer in de woning helde flink af Het boren van de groutpalen Situatie tijdens de ruwbouwwerken De nieuwe achtergevel De nieuwe eethoek met zicht op de tuin ... ... en de nieuwe keuken